hero title

De afgelopen week vierden we de Nationale Voorleesdagen. Jaarlijks geven we dan aandacht aan voorlezen en de talloze positieve effecten dat het heeft op de ontwikkeling van kinderen. Daarom lazen en lezen we veel voor. Niet alleen op de vestiging in de noodopvang, maar ook digitaal voor de kinderen thuis. Onze pedagogisch medewerkers maakten er een feestje van! Ben jij benieuwd hoe? Lees dan snel verder!

Coco kan het!

Tijdens de Nationale Voorleesdagen 2021 stond het boek ‘Coco kan het’ centraal, geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen, en verkozen tot prentenboek van het jaar 2021. Alle babyvogels gaan voor het eerst vliegen. Alleen Coco durft niet. Wat als ze valt? Of als een kat haar grijpt? Maar als het wél lukt, kan ze samen met haar vriendjes mooie vormen vliegen. Is Coco klaar om haar vleugels uit te slaan?

Op de noodopvang lazen we samen het verhaal en deden we verschillende activiteiten. De kinderen maakten hun eigen vleugels en een Coco-muts, we zongen en dansten en maakten natuurlijk mooie tekeningen. De peuters in de noodopvang van peuterspeelzaal Kleine Sterren hebben zelf ook een Coco gemaakt met verf!

{caption}

Voordelen van voorlezen

Voorlezen is niet alleen gunstig voor jonge kinderen, maar ook voor oudere kinderen. Voorlezen heeft namelijk ontelbare voordelen. Denk aan het bevorderen van taalbegrip en leesplezier, creëren van rust, het vertellen van een mooie onderliggende boodschap, een hulpmiddel om iets te verwerken, iets te leren of om een gesprek aan te gaan met je kind.

De rol van de pedagogisch medewerker

Voor de ontwikkeling van kinderen is het voorlezen van verhalen dus erg krachtig. Voorleesrituelen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Hoe meer er wordt voorgelezen, hoe beter. Praten over het verhaal, interactief voorlezen, het spelen van spelletjes over hetzelfde thema.. Juist ook op de groep zijn deze voordelen zichtbaar. Denk dan aan voordelen als:

  • Het creëren van rustmomenten, in de grote kring op de groep, of in een hoekje met een paar andere kinderen;
  • Woordenschat vergroten door herhaling van verhaaltjes, en de combinatie met liedjes, knutselwerkjes en spel;
  • Concentratie vergroten door afwisseling van activiteiten met verhalen voorlezen op de groep;
  • Samen met andere kinderen luisteren en zo deel uitmaken van de groep;
  • Overdragen van een moraal door er daarna samen over te praten.

Wil je verder lezen over de kracht van kinderboeken? Lees dan hier de blog van onze Bink pedagoge Selma. 

Uitgebreid aandacht voor de voorleesdagen

Onze medewerkers gaven uitgebreid aandacht aan de Voorleesdagen. Voor kinderen in de noodopvang, maar ook kinderen thuis. Onze medewerkers hebben met veel plezier toneelstukjes gespeeld, verhaaltjes voorgelezen, eigen video’s gemaakt met nieuwe verhalen erin. De creativiteit en speelsheid van onze medewerkers heeft veel kinderen een mooie voorleesweek gegeven.

{caption}

Kom jij bij ons werken?

Ben je door het lezen van deze blog benieuwd of je bij ons aan de slag kunt? Wij zijn altijd op zoek naar getalenteerde experts! Bekijk snel of je kunt werken in de kinderopvang.

Werken bij Bink!
Kom jij bij ons werken?
counter
27 Jaar bestaan
counter
910 Collega's
counter
5767 Kinderen
counter
78 Vestigingen